با محصولات پونه و کاربردهای هر کدام از آن ها آشنا شوید

پونه گیاهی از خانواده نعناییان است که خواص و مزایای متعددی دارد. این گیاه خاصیت ضد عفونی کنندگی خوبی دارد و می‌تواند از بدن در برابر بیماری‌های باکتریایی، قارچی و ویروسی محافظت کند. در صورتی که دچار سرماخوردگی یا گلودرد می‌شوید، دمنوش پونه می‌تواند گلو را نرم کند و تنفس را برای شما راحت‌تر کند. پونه برای تسکین درد و خواب راحت هم کاربرد دارد و یکی از انواع گیاهانی است که باعث تسکین اعصاب می شود. این بوته علفی ابتدا در بخش‌هایی از آسیا و اروپا رشد می‌کرد و کم کم در تمام دنیا منتشر شد. پونه سه نوع کوهی، بیابانی و جویباری دارد که نوع کوهی آن بیشترین ارزش غذایی را دارد.

پونه در شکل های مختلف و برای مصارف متعدد تهیه می شود. در ادامه این مقاله از سایت ما را همراهی کنید تا شما را با تمام محصولات پونه و مصارف آن ها آشنا کنیم.

با محصولات پونه و کاربردهای هر کدام از آن ها آشنا شوید

با انواع محصولات پونه آشنا شوید

پونه تازه

گیاه پونه را بهتر بشناسید

پونه در اغلب ماه‌های سال به جز زمانی که هوا کاملا سرد می شود، در اطراف رودخانه‌ها یا مرداب‌ها یا دامنه کوه‌ها می روید. همچنین می‌تونید خودتان آن را در یک گلدان یا در باغچه بکارید و  همیشه پونه تازه داشته باشید.

کاربردها

  • برگ‌های تازه پونه را می‌توانید به عنوان سبزی در کنار غذا میل کنید. پونه باعث می‌شود که بوی بد دهان از بین برود. در نتیجه اگر بعد از خوردن سیر یا پیاز چند برگ پونه را در دهان گذاشته و چند دقیقه بجوید، بوی بد دهان کمتر می شود.
  • می‌توانید برگ‌های تازه پونه را در کنار انواع سالاد استفاده کنید. پونه عطر بهتری به سالاد شما می‌دهد.
  • در صورتی که پشه‌ها کلافه تان کرده اند و نمی‌توانید از شر آن‌ها خلاص شوید، کافی است یک گلدان پونه را در نزدیک خود قرار دهید. بوی پونه پشه‌ها را فراری می‌دهد. یا اینکه می‌توانید چند برگ پونه را خرد کرده و روی پوست‌تان مانند پماد بمالید. این کار هم باعث می‌شود که عطر پونه پخش شود و پشه‌ها از شما دور بمانند.

نگهداری پونه تازه

برای تازه ماندن پونه بهترین راه این است که آن را در یک حوله نسبتا مرطوب بپیچید و در یخچال قرار دهید. این کار تا یک هفته پونه را تازه نگه می دارد.

همچنین می‌توانید ساقه‌های پونه را در یک گلدان آب قرار دهید و روی آن را یک کیسه پلاستیکی بکشید. در صورتی که هر بار مقدار زیادی پونه خریداری می‌کنید، این بهترین راه برای نگهداری آن است.

پونه خشک، یکی از رایج ترین محصولات پونه

پونه خشک، یکی از رایج ترین محصولات پونه

اگر می‌خواهید پونه همیشه و در تمام طول سال در دسترس‌تان باشد، بهترین راه این است که آن را خشک کنید. برای خشک کردن پونه می‌توانید ساقه‌های گیاه را به صورت برعکس در معرض نور خورشید، آویزان کنید تا خشک شود. این روش برای زمان‌هایی که مقدار زیادی پونه برای خشک کردن دارید، بهتر است.

همچنین می توانید پونه را پاک کرده و روی یک پارچه پهن کنید و در معرض نور آفتاب قرار دهید و اجازه دهید رطوبت موجود در برگ‌های آن تبخیر شود.

کاربردهای پونه خشک

  • پونه خشک شده مصارف زیادی دارد. کافی است کمی از آن را در آشپزخانه داشته باشید تا مایع کوکو، سوپ، آش و غذاهای دیگر را با این سبزی خوش عطرتر کنید.
  • پونه برای تهیه سس هم استفاده می‌شود و در کنار گوجه طعم خوبی ایجاد می‌کند. بنابراین برای تهیه سس سالسا می‌توانید از آن استفاده کنید. توصیه می‌کنیم قبل از استفاده کمی از آن را در کف دست‌تان خرد کنید تا عطر آن بیشتر شود.
  • یکی دیگر از کاربردهای پونه در آشپزخانه این است که می‌توانید در کنار مواد دیگر برای گرفتن بوی بد ماهی و مرغ از آن استفاده کنید.
  •  پونه خشک برای بخور دادن یا تهیه چای و دمنوش هم کاربرد دارد.

نگهداری

پونه خشک شده را بهتر است در یک جای خنک و تاریک و در یک ظرف در بسته بدون نفوذ قرار دهید. بهترین ظرف برای نگهداری پونه خشک، ظرف شیشه‌ای است.

عرق پونه، یکی از محصولات پونه که رفیق شفیق دستگاه گوارش شماست

خواص عرق پونه

یکی دیگر از محصولات پونه، عرق پونه است که بیشتر کاربرد درمانی دارد. کافی است یک بطری از عرق این گیاه را در یخچال تان داشته باشید تا دل درد و دردهای پریودی دیگر به سراغتان نیایند.

طرز تهیه عرق پونه

طرز تهیه عرق پونه

برای تهیه عرق پونه کافی به دو قابلمه کوچک و بزرگ و یک ظرف فلزی یا پیرکس برای جمع آوری عرق پونه نیاز دارید. ابتدا پونه را پاک کرده و بشویید. سپس ظرف مربوطه را درون قابلمه کوچک‌تر روی یک پایه محکم قرار دهید تا کمی بالا بیاید. قابلمه را با آب پر کنید و پونه را داخل آب بریزید. مقدار آب باید به اندازه‌ای باشد که به اندازه یک بند انگشت روی پونه‌های داخل ظرف را بگیرد. اما دقت داشته باشید که آب نباید به دهانه ظرف نزدیک باشد تا مبادا آب داخل ظرف عرق شود.

قابلمه آب را داخل یک قابلمه بزرگ‌تر قرار دهید و آن را روی شعله بگذارید. سپس درب آن را بگذارید. توجه داشته باشید که درب قابلمه اصلی باید انحنا داشته باشید و کمی گود باشد تا بتوانید داخل آن یخ بریزید. یخ درب قابلمه را سرد می‌کند و باعث می شود که بخاری که از آب داخل قابلمه کوچک‌تر به درب برخورد می‌کند، سریع سرد شده و داخل ظرف مربوطه بریزد. با این روش می‌توانید عرق تمام گیاهان را بگیرید.

توجه: هر چه میزان پونه‌ای که داخل قابلمه قرار می‌دهید، بیشتر باشد، اسانس بیشتری هم وارد آب می‌شود و عرق شما غلیظ‌تر است.

  مضرات مصرف پونه در بارداری و عوارض پونه چیست ؟

تهیه عرق چند ساعت طول می‌کشد. در این مدت تنها باید مراقب باشید که آب قابلمه تمام نشود.

نگهداری

عرق را در یک ظرف شیشه‌ای تیره رنگ بریزید تا کیفیت آن حفظ شود.

کاربردها

  • درمان سینوزیت
  • درمان بیماری‌های عفونی دستگاه‌های تناسلی، ادراری و گلودردهای چرکین
  • درمان نفخ و اسهال و مشکلات هضم
  • تقویت قوای جنسی
  • کمک به خواب بهتر
  • درمان سرفه و سرماخوردگی
  • درمان بی اختیاری و سوزش ادرار
  • درمان دردهای پریودی

نحوه مصرف عرق پونه: نحوه مصرف این عرق برای بزرگ‌سالان نوشیدن یک فنجان بعد از یک وعده غذایی در روز و برای کودکان بزرگ‌تر از 2 ساله به اندازه نصف فنجان بعد از غذا است.

همه چیز درباره روغن پونه

روغن پونه

همه چیز درباره روغن پونه

روغن پونه نیز از دیگر محصولات پونه است که به خاطر غلظت بیشتر پلنگون سمیت بیشتری هم دارد. پس به یاد داشته باشید که این روغن باید به صورت موضعی استفاده شود.

طرز تهیه روغن پونه

برای تهیه روغن پونه ابتدا برگ‌های پونه را جدا کرده و بعد از شستن، خشک کنید. به یاد داشته باشید که برگ‌ها نباید هیچ رطوبتی داشته باشند. در مرحله بعد برگ‌ها را ساطوری کنید و درون یک ظرف شیشه‌ای بریزید طوری که برگ‌ها تا نیمه شیشه را پر کنند. سپس بقیه شیشه را با روغن زیتون بی بو یا روغن بادام شیرین به عنوان روغن حامل پر کنید و درب شیشه را محکم ببندید و مطمئن شوید که شیشه نشتی نداشته باشد. سپس آن را برعکس داخل یک قابلمه کوچک قرار دهید و قابلمه را به اندازه‌ای از آب پر کنید که تا دو سوم شیشه را بگیرد.

در مرحله بعد قابلمه را روی شعله متوسط قرار دهید و اجازه دهید آب به جوش بیاید. بعد از اینکه چند جوش خورد، شیشه را خارج کرده و به همان صورت برعکس، مقابل نور غیر مستقیم آفتاب (برای مثال پشت پنجره آفتابگیر) قرار دهید. دو تا سه هفته به آن فرصت بدهید تا عصاره پونه با روغن ترکیب شود. سپس آن را از صافی رد کرده و روغن آن را جدا کنید.

نگهداری

بهتر است روغن را داخل ظرف تیره رنگ درون جای خنک نگهداری کنید.

کاربردهای روغن پونه به عنوان یکی از ریسکی ترین محصولات پونه

رایج‌ترین کاربردهای روغن پونه شامل موارد زیر است. دقت کنید که روغن پونه تنها مصرف موضعی دارد و نباید خورده شود.

  • برای درمان انگل و عفونت‌های داخل بدن یک قطره از روغن پونه را با چند قطره روغن نارگیل رقیق کرده و برای چند دقیقه زیر زبان‌تان نگه دارید. سپس تف کنید. این کار را حداقل 4 بار در روز تکرار کنید تا نتیجه بگیرید
  • برای درمان عفونت‌های سینوسی و سرماخوردگی می‌توانید چند قطره روغن پونه را داخل آب ریخته و بخور دهید.
  • اگر دچار قارچ ناخن یا انگشتان پا شده‌اید، می‌توانید دو تا سه قاشق چایخوری روغن پونه را داخل یک ظرف اب ریخته و پاها را در آن فرو کنید و چند دقیقه در همان حال بمانید تا پوست و ناخن ضد عفونی شوند. همچنین می‌توانید روغن رقیق شده پونه را روی پوست و ناخن‌تان بمالید.
  • روغن پونه خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد و می‌توانید برای تمیز کردن سطوح هم از آن استفاده کنید. کافی است 4 قطره روغن پونه را با 10 قطره روغن لیمو و یک چهارم فنجان سرکه سفید ترکیب کنید و آن را داخل یک سطل آب بریزید. این ترکیب یک تمیز کننده قوی را تشکیل می‌دهد.

چای و دمنوش پونه، از ایمن ترین محصولات پونه

چای و دمنوش پونه، از ایمن ترین محصولات پونه

خواص دمنوش پونه برای درمان سرماخوردگی و بیماری های زنانه

یکی از بهترین و ایمن‌ترین شکل‌های استفاده از پونه، دمنوش و چای آن است. برای تهیه چای پونه روش‌های متعددی وجود دارد و شما می‌توانید آن را تنها با آب و یا شیرین کننده‌های ترجیحا طبیعی مانند عسل و ادویه‌هایی مانند دارچین و زنجبیل آماده کنید. همچنین می‌توانید آن را با دیگر گیاهان دارویی مانند آویشن ترکیب کنید. پونه ظرف 10 تا 15 دقیقه دم می‌کشد.

کاربردها

  • مشکلات دستگاه گوارشی شامل سوهاضمه، بوی بد دهان، اسهال و سکسکه و نفخ و غیره را درمان می‌کند.
  • چای پونه یک تسکین عالی برای درمان دردهای معده است.
  • پونه صفرا آور است و باعث تحریک کبد و تولید صفرا می‌شود.
  • پونه تب بر است و برای درمان آنفولانزا و سرماخوردگی مفید است.
  • چای پونه مسکن است و دردهای عصبی و عضلانی شما را درمان می‌کند.
  • پونه چرخه قاعدگی را درمان می‌کند و قاعده آور است.
  • مصرف چای پونه به درمان عفونت‌های دستگاه‌های ادراری، کلیه و رحم کمک می‌کند.

نحوه مصرف چای پونه:

چای پونه یک چای روزانه نیست. در صورتی که دچار یکی از مشکلات مذکور در بالا شده اید، می توانید تا چند روز با تکرار 2 الی 3 فنجان از این دمنوش استفاده کنید. (به یاد داشته باشید که استفاده مداوم و بی رویه از پونه عوارض جانبی دارد و نباید به صورت منظم مصرف شود).

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *