راهکارهای خانگی درمان سرگیجه
سرگیجه به عنوان یک بیماری یا یکی از علائم بیماری های مختلف شناخته می شود. در ادامه این مقاله ما را همراهی کنید تا راهکارهای خانگی درمان سرگیجه را با هم بررسی کنیم.
برای توصیف یک وضعیت بدن مورد استفاده قرار می گیرد، زمانی که احساس ضعف و یا حتی احساس عدم تعادل می کنید ، این وضعیتها نیز با سرگیجه همراه است، احساس اینکه که تمام جهان دور سر شما می چرخد، و حس می کنید که همین الان در حال افتادن هستید ؛
روش های طبیعی و خانگی برای درمان سرگیجه
علل و دلایل سرگیجه:
- خونرسانی نامناسب به مغز ناشی از افت شدید فشار خون یا انسداد در شریان ها.
- از دست دادن دید و اختلالات مرتبط با دید
- کم خونی
- میگرن
- اختلالات مربوط به گوش به خصوص عفونت گوش
- تحریف سیستم عصبی به علت داروهای سنگین، مانند:ضد انعقاد و آرام بخش.
- اگر شما از ابتلا به آنفولانزای شدید، سطح قند خون پایین، سرما خوردگی یا برخی از حساسیت ها رنج می برید، سرگیجه نیز ایجاد می شود.
- کم آبی بدن
- خونریزی داخلی در بدن شما
- سکته مغزی
- آسیب سر
- کم خوابی و اضطراب
- مصرف برخی از داروها که موجب افت فشار می شوند
علائم بروز سرگیجه :
- حرکات نادرست حسی، مانند سرگیجه، و یا حس گردش همه چیز دور انسان.
- احساس ضعف (سرگیجه)
- ناپایداری ناشی از عدم تعادل (عدم تعادل در بدن)
- تغییرات بینایی
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد قفسه سینه
- سختی در گردن
- تنگی نفس
- ضعف در اندامها
درمان گیاهی سرگیجه
در بیمارانی که سرگیجه واقعی دارند باید علت سرگیجه از جمله مشکلات گوش مورد بررسی قرار گیرد و درمان بر اساس شرایط بیمار و علل سرگیجه انتخاب شود؛ هر چند گاهی اینگونه سرگیجهها درمان مشخصی ندارد.
- «جینگکو» گیاهی است که با بهبود جریان خون مغزی میتواند باعث کاهش علائم سرگیجه باعلل مختلف مغزی باشد. زنجبیل نیز تاثیرات قابل ملاحظهای در کاهش سرگیجه، بویژه سرگیجه همراه تهوع و استفراغ دارد. زنجبیل در کاهش علائم مینیر نیز موثر است.
- نوشیدن ترکیب گیاه لاوندر ( اسطوخودوس ) و عسل نیز میتواند در کاهش سرگیجه موثر باشد. به بیمارانی که از سرگیجه رنج میبرند، توصیه میشود رژیم غذایی کم نمک و کم چربی استفاده کرده و مایعات بیشتری مصرف کنند.
- به افرادی که دچار اینگونه سرگیجهها میشوند، توصیه میشود روزانه عسل و پودر سیاهدانه را در آب گرم مخلوط کرده و میل کنند.طب سوزنی میتواند روش موثری در درمان انواع سرگیجه باشد، بویژه در سرگیجههای واقعی با علل مغزی و عصبی یا سرگیجههایی که با از دست رفتن تعادل همراه است.
- مکانیسم طب سوزنی بهبود جریان خون مغزی، کاهش التهاب گوش یا آزاد کردن بعضی مواد شیمیایی در پایانههای عصبی است.
- علت بسیاری از سرگیجههای کاذب، اضطراب و استرس است. دمکرده بابونه، سنبلالطیب و اسطوخودوس میتواند درمان موثری برای اینگونه سرگیجهها باشد.
- ماساژ ناحیه شقیقهها با بابونه روغن بابونه یا نعناع نیز مفید است. فشار دادن محل تلاقی گردن و جمجمه در ناحیه پس سرهم میتواند در کاهش انواع سرگیجه مفید باشد. حجامت نیز البته با نظر و ازسوی پزشک در کاهش بعضی سرگیجهها بیتاثیر نیست.
- آبلیمو: سرگیجه بیشتر به این دلیل اتفاق میافتد که شما انرژی کافی در بدنتان ندارید. آب لیمو ترش با قدرت فوق العاده خود میتواند انرژی فراوانی به شما بدهد. با استفاده از آبلیمو، فلفل سیاه، نمک و آب؛ نوشیدنی سالم و اثربخشی برای درمان سرگیجه آماده کنید. از لیمو ترش بیشتر بدانید.
- فلفل: عدم گردش خون مناسب در بدن و در نتیجه نرسیدن انرژی کافی به برخی نواحی میتواند سبب سرگیجه شود. برای غلبه بر این مشکل قسمتهای مساوی از نمک، سرکه، خردل و فلفل را داخل یک لیوان آب بریزید. این نوشیدنی یکی از بهترین درمانهای خانگی برای سرگیجه است. این نوشیدنی گردش خون را بهبود بخشیده و در نتیجه سطح انرژی بدنتان را نیز بالاتر میبرد.
- اسطوخودوس،بابونه و نعناع: سرگیجه منجر به یک وضعیت غیر طبیعی در بدن میشود. مصرف چای بابونه یا چای نعناع میتواند به بازگرداندن حالت طبیعی بدن کمک کند. شما همچنین میتوانید برای رهایی از سرگیجهتان از ماساژ سر با روغن گرم اسطوخودوس استفاده کنید. این ماساژ گردش خون را بهبود بخشیده و عملکرد طبیعی مغز را تضمین میکند.
- زنجبیل: زنجبیل خواص درمانی متعددی دارد و میتواند سلولهای خسته را تقویت کند و به آنها انرژی دوباره دهد. فشار خون شما با خوردن آب خالص زنجبیل در مقادیر بسیار کم میتواند بهبود بیاید. عسل نیز یک ماده مغذی و طبیعی است؛ بنابراین شما میتوانید آب زنجبیل را به همراه عسل استفاده کنید تا از خواص درمانی گستردهتری بهره ببرید. این درمان گیاهی سبب بهبود گردش خون شما و افزایش محتوای هموگلوبین خون شما میشود.
- راهکارهای دیگر: درمانهای دیگر برای رفع سرگیجه مخلوط سرکه سیب و عسل، مخلوط ماست و پرتقال، لیمو و سایر مرکبات هستند.
- نوشیدنی گیاهی تقویتی: این خمیر گیاهی را در خانه با استفاده از ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری دانه گندم، ۱ قاشق غذاخوری دانه خشخاش، ۱۰ عدد مغز بادام و مغز ۱۰ عدد دانه کدو تنبل آماده کنید. تمام این محتویات را در طول شب در آب خیس کنید و سپس آنها را با آبی که در آن خیسانده شده آسیاب کنید تا به صورت یک خمیر در آیند. به این خمیر ۲ عدد میخک و ۱ قاشق غذاخوری روغن حیوانی نیز اضافه کنید. این خمیر را به شیر اضافه کرده و آن را به خوبی بجوشانید. میتوانید کمیشکر هم اضافه کنید تا نوشیدنیتان مزه بهتری داشته باشد. این نوشیدنی به شما به میزان کافی انرژی میدهد تا بتوانید از شر سرگیجه رهایی پیدا کنید.
درمان سرگیجه با ورزش
ورزش همیشه جهت درمان خانگی سرگیجه جزو بهترین گزینه هاست. شما میتوانید با استفاده از تمرینات موثر، اقدام به درمان خانگی سرگیجه کنید. در ادامه از مهمترین تمریناتی که برای درمان سرگیجه مورد استفاده قرار میگیرد را ذکر خواهیم کرد.
مانور ایپلی (Epley)
مانور ایپلی یکی از بهترین روشها برای درمان سرگیجه با ورزش است که به راحتی میتوانید در خانه انجام دهید. این تمرین به ویژه برای سرگیجه موضعی خوش خیم پاروکسیسمال (BPPV) مفید است. تمرین ایپلی برای خارج کردن کریستالها از مجرای گوش طراحی شده است و سبب درمان سرگیجه میشود.
مانور ایپلی مراحل زیر را در بر میگیرد:
بر روی تخت به پشت دراز بکشید و سر خود را به نیمه سمت راست خم کنید.
در حالی که سر خود را به نیمه سمت راست خم کردهاید، یک بالشت زیر شانههای خود بگذارید تا سر شما کمی خم شود (زاویه بگیرد).
این حالت را ۳۰ الی ۶۰ ثانیه نگه دارید.
حال بدون اینکه بلند شوید یا بقیه اعضای بدن خود را جا به جا کنید، سر خود را به نیمه سمت چپ بدنتان بچرخانید و به مدت ۳۰ الی ۶۰ ثانیه صبر کنید.
حال بدون اینکه سر خود را بچرخانید و با حفظ چرخش سر، به پهلو و سمت چپ دراز بکشید (بدن خود را به سمت چپ بچرخانید) و به مدت ۳۰ الی ۶۰ ثانیه صبر کنید.
از سمت چپ خود بلند شوید.
ورزشهای تعادلی
ورزشهای تعادلی از جمله راههای دیگر برای درمان سرگیجه و عدم تعادل است. انجام اینگونه تمرینات میتواند به درمان خانگی سرگیجه کمک کند:
- به صورت صاف روی صندلی بنشینید و پاهایتان را روی هم بیندازید.
- با صاف کردن سر خود، به نقطهای درست در مقابلتان خیره شوید.
- به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تنفس عمیق داشته باشید.
پس از انجام مراحل بالا انتظار میرود سرگیجه شما تا حد زیادی بهبود پیدا کند.
فیزیو تراپی
فیزیوتراپی و نمونه قدیمیتر آن که برای بیماریهای مختلف و همچنین درمان سرگیجه در طب سنتی استفاده میشده یکی دیگر از راههای خوب برای رفع سرگیجه است.
یک نوع خاص از فیزیوتراپی به نام توانبخشی دهلیزی است که به درمان سرگیجه کمک میکند. فیزیوتراپی همچنین میتواند تعادل را بهبود بخشد و علائم سرگیجه را کاهش دهد.
درمان سرگیجه با اصلاح سبک زندگی
سبک زندگی ناسالم از جمله مهمترین عوامل بروز سرگیجه است. به طور کلی شما نباید اعمالی نادرست در طول روز انجام دهید که احتمال بروز علل ایجاد سرگیجه را افزایش میدهد. از جمله اصلاحاتی که باید در سبک زندگی خود انجام دهید عبارتند از:
- خودآگاهیتان را بالا ببرید و وضعیتهای مختلف بدن خود را بشناسید.
- به سلامت گوشهایتان اهمیت دهید و از آنها محافظت کنید.
- الکل و دخانیات را حذف کنید؛ اینها از جمله عوامل مهم ایجاد سرگیجه هستند.
- استرس، عصبانیت و افسردگی را از خود دور کنید.
نکات مهم
هنگامی که سرگیجه دارید رعایت نکاتی مهم میتواند کمک بسیاری به کاهش شدت علائم سرگیجه کند. بعضی از مهمترین این نکات عبارتند از:
- مراقب باشید که از دست دادن تعادل میتواند سبب افتادن شما و آسیب جدی به شما شود.
- از حرکات ناگهانی خودداری کنید و در صورت لزوم با یک عصا قدم بزنید.
- وقتی احساس سرگیجه دارید فوراً بنشینید یا دراز بکشید. اگر احساس سرگیجه شدید میکنید با چشمان بسته در یک اتاق تاریک دراز بکشید.
- اگر دچار سرگیجه مکرر و بدون علائم خاصی هستید، از رانندگی با اتومبیل یا کار با ماشین آلات سنگین خودداری کنید.
- بیماری «وستیبولار» باعث میشود تا شما دچار سرگیجه در خواب شوید؛ به گونهای که اگر سر خود را هنگام خواب در حالت خاصی قرار دهید، دچار سرگیجه خواهید شد.
- اگر سرگیجه شما به دلایل دارویی ایجاد شده است، در مورد قطع دارو یا کاهش دوز آن با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر سرگیجه و حالت تهوع دارید، آنتی هیستامین بدون نسخه پزشک مانند مکلزین یا دیمن هیدرینات (درامامین) را امتحان کنید. توجه کنید این داروها ممکن است باعث خواب آلودگی شود. آنتی هیستامینهای غیر از موارد بالا، زیاد موثر نیستند.
- اگر سرگیجه به دلیل گرمای بیش از حد یا کمبود آب بدن ایجاد شده است، در جای خنک استراحت کنید و آب یا نوشیدنی ورزشی بنوشید.
درمان سرگیجه با دارو
داروهایی که برای درمان سرگیجه موجود است، اغلب بر روی درمان بیماری زمینهای که باعث سرگیجه شده است تمرکز دارند.
به عنوان مثال در صورت داشتن سرگیجه با میگرن معمولاً داروی پیشگیری از میگرن تجویز می شود. همچنین داروهای ضد اضطراب نیز میتوانند برای کاهش شدت حملات اضطرابی که باعث سرگیجه میشوند، تجویز شوند.
داروهای دیگری که ممکن است برای درمان سرگیجه استفاده شوند عبارتند از:
قرص آمیلوراید (قرص آب) و قرص دیورتیک (ادرار آور) برای درمان وضعیت هایی مانند بیماری نشانگان منییر که علت ایجاد مایع در گوش میانی است استفاده میشود.
آنتی هیستامینها و آنتی کولینرژیکها داروهای بدون نسخهای هستند که به طور کامل بر درمان سرگیجه تمرکز دارند.
طب سوزنی
یکی از راههای پیشنهاد شده برای درمان سرگیجه در طب سنتی، استفاده از روش طب سوزنی است. طب سوزنی تمرین درج سوزنهای ریز و نازک در نواحی خاصی از پوست است.
به نظر می رسد که طب سوزنی علائم سرگیجه را کاهش میدهد.
شرایط مرتبط با سرگیجه
سرگیجه به عنوان علامت بعضی از مشکلات و بیماریهای بدن بروز میکند. بنابراین برخی از شرایط و بیماریها با سرگیجه ارتباط دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
- کم خونی یا کمبود آهن
- اختلالات اضطرابی
- اختلالات عصبی مانند ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) یا پارکینسون که باعث از بین رفتن تعادل میشوند. (سرگیجه و عدم تعادل)
- میگرن مزمن
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار سرگیجه شدید که بعد از یک هفته به خودی خود برطرف نمیشود، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. سرگیجه ممکن است علامتی از وجود یک بیماری حساس و مهم باشد؛ بنابراین برای پزشک بسیار مهم است که علائم و علل مشکل شمار را بررسی کند.
به طور کلی در صورتی که علائم زیر را دارید حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- میگرن یا سردرد مداوم یا شدید
- عدم تعادل هنگام راه رفتن
- استفراغ مکرر یا مداوم و حالت تهوع
- از دست دادن هوشیاری
- تنگی نفس و نفس کشیدن به سختی
- آسیب دیدن سر
- سفت و سخت شدن گردن
- تشنج
سرگیجه هنگام بلند شدن یکی از معمولترین انواع این مشکل است که تقریباً برای مهم ما رخ میدهد؛ به طور کلی این نوع سرگیجه عادی است و اگر شدید نباشد، نیازی به نگرانی نخواهد بود.
منابع:
namnak.com
doctornim.ir
idealsho.com