نحوه مصرف پونه و باید و نبایدهای مصرف پونه در بارداری و پریودی

پونه یکی از گیاهان خوش عطر و مورد علاقه ما ایرانیان است که سال‌هاست جای خودش را در سفره و در رسپی های غذاها حفظ کرده است. این گیاه شبیه نعنا اما کوچک‌تر است و طعم و عطر آن هم تندتر و تلخ‌تر از نعنا است. این گیاه خواص متعددی برای سلامت و پوست و موی افرا دارد و از ان در آشپزی، تهیه عطر، داروسازی، تولید لوازم بهداشتی و آرایشی و غیره استفاده می‌کنند. در ادامه این مقاله از سایت ما را همراهی کنید تا کمی در خصوص خواص این گیاه دوست داشتنی صحبت کنیم و نحوه مصرف پونه و محصولات آن را مرور کنیم.

فواید گیاه پونه

این گیاه قاعده آور است و باعث منقبض شدن رحم در زنان می‌شود. به همین علت برای تنظیم چرخه قاعدگی و درمان مشکلات مرتبط با قاعدگی پیشنهاد می‌شود. و به همان اندازه زنان باردار را از مصرف آن منع می‌کنند چرا که احتمال سقط جنین را بالا می‌برد.

همچنین به عملکرد دستگاه گوارش هم کمک می‌کند و دفع گاز از روده و بهبود هضم غذا و درمان اسپاسم‌های دستگاه گوارش را بهبود می دهد. برای درمان دردهای شکمی هم مفید است. اگر اسهال دارید، یک کاسه ماست را با مقداری پونه خشک ترکیب کنید به اندازه‌ای که رنگ ماست کاملا سبز شود. سپس آن را میل کنید تا اسهال درمان شود.

این گیاه ترشحات مانده در ریه را رفع می‌کند و به درمان بیماری‌های برونشیت و سرماخوردگی کمک می‌کند. همچنین برای درمان سرفه و سینوزیت مفید است. می‌توانید در مواقع سرماخوردگی یا آسم و سایر مشکلات تنفسی از دمنوش یا بخور پونه استفاده کنید.

این گیاه تعریق را بالا می‌برد و برای درمان تب مفید است.

دمنوش پونه اعصاب را آرام می‌کند.

این گیاه اسید اوریک را کاهش می‌دهد و برای کسانی که اوره بالا دارند، مفید است.

پونه ویژگی ضد عفونی کنندگی داشته و برای تمیز کردن عفونت‌های رحم، دستگاه ادراری و کلیه مفید است.

جویدن این گیاه بوی بد دهان را از بین می‌برد.

نحوه مصرف پونه و باید و نبایدهای مصرف پونه در بارداری و پریودی

نحوه مصرف پونه

پونه را می‌توانید به صورت‌های مختلف استفاده کنید. این سبزی همیشه جزئی از بشقاب سبزیجات موجود در سفره ما ایرانیان بوده است که می‌توانید در کنار غذاهای پخته از آن استفاده کنید. همچنین می‌توانید برگ‌های آن را به انواع سالاد اضافه کنید.

*اگر پیاز یا سیر خورده‌اید و می‌خواهید بوی بد دهان را برطرف کنید، جویدن چند برگ آن بعد از غذا می تواند به از بین رفتن بوی بد دهان کمک کند.

همچنین می‌توانید با این گیاه انواع غذاها را درست کنید. در ادامه چند رسپی از غذاهای مختلف که با پونه تهیه می‌شوند را می‌خوانیم.

کوکو یارپپیز (پونه کوهی)

مواد لازم:

1 عدد پیاز بزرگ

1 کیلو پونه کوهی

7 عدد تخم مزغ

مقداری نمک

طرز تهیه:

تمام مواد را به خوبی با هم ترکیب کنید آن‌ها را شکل دهید و در روغن داغ سرخ کنید.

به همین سادگی کوکو شما آماده است. می‌توانید آن را با ماست و نان و یا به عنوان پیش غذا میل کنید.

غذاهای دیگر: پونه تازه را می‌توانید به ترکیب سبزی‌های آش، انواع سوپ، دلمه، خورشت‌ها و غیره اضافه کنید. همچنین می‌توانید این سبزی را مانند شوید به پلو اضافه کنید. دقت کنید که این گیاه طعم تلخی دارد پس اندازه نگه دارید.

مصرف پونه خشک شده

اگر بخواهید این سبزی را برای تمام فصول سال داشته باشید، می‌توانید از نوع خشک شده آن استفاده کنید. این گزینه هم معمولا به عنوان ادویه استفاده می شود و از آن در تهیه ماست و پونه، انواع آش و خورشت و سوپ، سالاد، ماهی و مرغ شکم پر و غیره استفاده می‌کنند. پونه خشک شده بیشتر به خاطری عطری که به غذا می‌دهد، استفاده می‌شود. بررای اینکه عطر آن بیشتر شود، قبل از استفاده آن را کف دست‌تان خرد و پودر کنید.

  مزایای پونه از نظر ابوعلی سینا

عرق پونه

عرق پونه هم خواص مشابه نوع تازه آن را دارد و بیشتر برای درمان بیماری‌های گوارشی، تنفسی و غیره استفاده می‌شود.

این عرق خلط آور و ضد سرفه است، برای درمان بی اختیاری ادرار و سوزش ادرار مفید است و به درمان سرماخوردگی  کف زکام و سردردها کمک می‌کند. همچنین برای تقویت نیروی جنسی کاربرد دارد.

طرز استفاده از عرق پونه:

بزرگسالان: این عرق را به اندازه یک فنجان و بعد از هر وعده غذایی استفاده کنید.

کودکان: این عرق برای کودکان زیر دو سال ممنوع است. اما کودکان بزرگ‌تر می‌توانند نصف فنجان از این عرق را بعد از هر وعده غذایی استفاده کنند.

شما می‌توانید به این عرق آب اضافه کنید تا طعم متعادل‌تری داشته باشد. حتی برخی آن را به ترکیبات شربت‌ها مانند شربت خاکشیر و تخم شربتی اضافه می‌کنند.

طرز مصرف پونه خشک شده

دمنوش پونه

می‌دانید که این گیاه دارای ترکیبات سمی است و استفاده بیش از حد آن می‌تواند برای برخی از افراد به خصوص زنان باردار و کودکان و افرادی که فشار خون دارند، خطرناک باشد. در این بین دمنوش پونه ایمن‌ترین و بهترین نوع استفاده از این گیاه است. می‌توانید از آن برای درمان گلودرد و سرماخوردگی و سرفه یا مشکلات گوارشی استفاده کنید.

دمنوش پونه را می‌توانید با مقداری پونه تازه یا پونه خشک شده و مانند چایی دم کنید. همچنین می‌توانید به آن سبزی‌های دیگر مانند آویشن را اضافه کنید. این دمنوش را با عسل یا نبات یا انواع ادویه‌ها مانند زنجبیل و دارچین ترکیب کنید تا طعم بهتری داشته باشد.

مصرف پونه در بارداری

مصرف این گیاه در بارداری و دورانی که به نوزاد خود شیر می‌دهید، مجاز نیست. با این که این گیاه خواص زیادی برای زنان باردار دارد، اما به خاطر وجود ماده‌ای به نام پولگان ممکن است سبب تحریک ماهیچه‌های رحم و خونریزی شود و احتمال سقط جنین را بالا ببرد، باید از مصرف آن خودداری کرد.

مصرف پونه در زمان قاعدگی

اسپاسم‌ها و دردهای این ایام گاهی غیر قابل تحمل می‌شود. این مورد به خصوص اگر شاغل باشید و نتوانید استراحت کنید، سخت‌تر هم می‌شود. مصرف این گیاه در زمان قاعدگی کمک می‌کند که بتوانید درد را بهتر تحمل کنید. بهترین ترکیب برای دوران قاعدگی به شرح زیر است:

مواد لازم:

1 قاشق غذاخوری پونه

1 قاشق غذاوری آویشن

3 لیوان آب جوش

طرز تهیه:

همه مواد را داخل قوری ریخته و روی حرارت بگذارید و نیم ساعت به آن زمان بدهید تا دم بکشد. این دمنوش را با عسل شیرین کرده و میل کنید.

مصرف پونه برای کودکان

در صورتی که کودک بزرگ‌تر از 2 سال دارید، عرق پونه خطری برای او ندارد و می‌توانید حتی برای درمان بیماری‌هایی مانند عفونت‌های ناشی از سرماخوردگی از آن استفاده کنید. دقت کنید که در روز مجاز به استفاده از تنها نصف فنجان از این عرق هستید.

دمنوش پونه هم بی خطرترین نوع استفاده از این گیاه است و احتمالا ریسکی برای کودک شما ندارد. اما بهتر است با احتیاط استفاده شود.

روغن پونه برای کودکان و نوزادان سمی است و بهتر است به کل استفاده نشود.

استفاده از نوع تازه یا خشک این گیاه در غذاها خطری ندارد اما نباید زیاده روی شود.

همچنین پیشنهاد می کنیم مطلب « ماسک پونه » را مطالعه نمایید.

 

5/5 - (1 امتیاز)

3 نظرات

  1. پونه گیاه خیلی خوبیه

  2. ببخشید در ایام قاعدگی اگه هر روز روزی ۲ لیوان پونه دم کنیم بخوریم هیچ ضرری نداره؟؟؟

    • پشتیبان

      هر روز ۲ لیوان زیاد هست. هیچوقت در خوردن هیچ چیزی نباید زیاده روی کرد٬ ضرر داره. توصه این هست که زیاده روی نکنید.
      ابتدا هر چند روز یه بار یک لیوان بخورید بررسی کنید که با مزاج شما سازگار هست یا نه٬ اگر حالتون را بهتر کرد مثلا یک روز در میان یک لیوان بخورید.
      هرچند بهتره که زیرنظر پزشک متخصص طب سنتی باشه و ایشون مقدار لازم رو برای شما تعیین کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *