آیا واقعا تزریق دوز سوم واکسن کرونا ضروری است؟

تا کنون دو دوز واکسن کرونا در تمام کشورها عرضه شده است. اما با توجه به مشکلاتی که هنوز از بین نرفته است، ضرورت تزریق دوز سوم هم حس می شود. در ادامه با سایت ما همراه باشید.

نگرانی ها در رابطه با از بین رفتن اثرات واکسن کووید19 در پی گذشت زمان باعث شده تا مقامات بهداشتی برخی کشورها نظیر آمریکا به این نتیجه برسند که تزریق بوستر و یا همان تقویت کننده و به عبارتی دیگر سومین دوز واکسن لازم است.

این سوال برای کشورهایی پیش آمده که به راحتی می توانند واکسن را برای جمعیت خود تامین کنند. با توجه به شیوع ویروس کرونای دلتا در بسیاری از نقاط جهان اکنون تزریق سومین دوز از واکسن کرونا برای افراد توصیه می شود. برخی از کشورها نظیر آلمان این برنامه را در دست اجرا دارند. چند کشور دیگر نظیر امارات ، چین و روسیه نیز قصد دارند چنین کاری را انجام بدهند و واکسیناسیون برای جمعیت خود جهت تزریق دوز سوم را آغاز کنند.

اما بسیاری از دانشمندان نظر دیگری دارند و می گویند دوز سوم برای مردم ضروری نیست. آنها تاکید می کنند تبلیغ در راستای تزریق دوز سوم باعث می شود تا بسیاری از افراد در دیگر نقاط جهان نتوانند حتی یک دوز را هم بزنند و این باعث ایجاد یک شکاف بسیار عمیق در سطح جامعه جهانی خواهد شد. این موضوع باعث می شود تا مرگ در کشورهای فقیر همچنان ادامه داشته باشد این در حالی است که کشورهای غنی نرخ مرگ خود را به پایین ترین حد ممکن می آورند.

سازمان جهانی بهداشت نیز در اینباره هشدارهایی را داده و تزریق دوز سوم واکسن را نفی کرده بود. مقامات این سازمان بوستر و یا همان سومین دوز را «اتلاف منابع» توصیف کرده اند.

برخی دیگر از تحقیقات دیگر حاکی از آن است که سومین دوز واکسن تاثیر چندانی بر روی ایمنی بخشی بدن افراد ندارد و همان دو دوز کافی است و می تواند خطرات بیماری کرونا و مرگ آور بودن آن را در سطح جوامع پایین بیاورد.

اهتمام ویژه هلال‌احمر به رفع مشکلات واکسن و داروی مورد نیاز هموطنان/ آمادگی برای مواجهه با حوادث و دپوی اقلام امدادی، اولویت فعلی هلال‌احمر است

آیا واقعا تزریق دوز سوم واکسن کرونا ضروری است

 

 

آیا واقعا تزریق دوز سوم واکسن کرونا ضروری است؟

در ادامه مطلب به برخی از سوالات در رابطه با لزوم تزریق بوستر و دیگر موارد مربوط به واکسن کرونا پاسخ داده می شود.

سومین دوز کارساز است؟

واکسن ها در بدن تعداد زیادی سلول های ایمنی ایجاد می کنند که در نهایت با فرآیندهایی منجر به تولید آنتی بادی خواهند شد. سلسله فرآیندهایی پس از ترزیق واکسن کرونا در بدن ایجاد می شود که منجر به این خواهد شد که تعداد زیادی سلول ایمنی ( B و T) در بدن بچرخند.

تزریق دوز سوم واکسن کرونا باعث می شود این فرآیند سریع تر و قوی تر شود. هر چند تاثیرات مثبتی دارد اما به عقیده بسیاری از کارشناسان این کار لازم نیست. منظور دانشمندان این است که همان دوز اول و دوم برای ایجاد یک ایمنی مناسب کافی است. هر چند دوز سوم نیز تاثیرات مثبت بیشتری می گذارد اما در برهه کنونی ضرورتی ندارد.

اثرات واکسن کرونا به مرور زمان از دست می رود؟

دانشمندان برای پاسخ به این سوال باید سطح آنتی بادی تولید شده در بدن افراد را در ماه های آینده بررسی کنند.

اما به هر حال به نظر می رسد آنتی بادی ها پس از ترزیق در نقطه اوج تولید باشند اما چند ماه بعد سطح آنتی بادی کاهش می یابد هر چند حافظه سلول B باعث می شود تا همچنان وجود داشته باشند، ولی به میزان کمتر. با این حال برای بررسی اثرات واکسن کرونا در آینده لازم است تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

وظیفه اصلی واکسن ها جلوگیری از بیماری شدید است؟

دقیقا همین طور است. اکثر واکسن ها نرخ مرگ و میر را پایین می آورند. در واقع ابتدا جلوی بروز بیماری های شدید در افراد را می گیرند تا به این ترتیب نرخ مرگ و میرناشی از ویروس کرونا هم پایین تر بیاید. پایین آمدن نرخ مرگ و میر در کشورهایی نظیر آمریکا و بریتانیا این نکته را به خوبی نشان داده است.

وزارت بهداشت ایران، روز جمعه ۱۶ مهر اعلام کرد که در شبانه روز گذشته، آمار روزانۀ مرگ و میر ناشی از کرونا پس از ۸۲ روز، به کمتر از ۲۰۰ نفر رسیده است. این در حالیست که دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با اشاره به آمار بالای مرگ و میر در برخی مناطق کشور، از احتمال بروز پیک ششم در اوایل آبان خبر داد. همزمان آمار رسمی وزارت بهداشت نشان می دهد که تا کنون حدود ۲۲ درصد از جمعیت ایران، هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کرده اند. از سوی دیگر، معاون آموزشی وزارت علوم، تأکید کرد که هنوز نمی‌توان زمانی قطعی برای آموزش حضوری اعلام کرد و دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی همچنان به صورت مجازی برگزار می شوند.

حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته علمی کشوری کرونا، درباره وضعیت کرونا در کشور و علت قرمز بودن برخی شهرها و بالا بودن آمار مرگ و میر در برخی مناطق، گفت: «بالا بودن مرگ‌ها در کشور و در برخی استان‌ها، از آثار پیک پنجم است که در برخی استان‌ها متاسفانه هنوز به حد کنترل خود نرسیده است».

وی افزود: «در عین حال میزان مرگ و میر هم با قرمزی استان ارتباطی ندارد؛ چراکه معمولا در بسیاری مناطق مرگ و میر به دلیل شدت بیماری است. از سوی دیگر بسیاری از بیماران دیرهنگام مراجعه می‌کنند که منجر به درگیری شدیدتر ریه می‌شود و باعث می‌شود بسیاری بیماران در بخش‌های مراقبت ویژه بستری شوند. بنابراین هم شدت بیماری و هم مراجعه دیرهنگام، میزان مرگ و میر را بالا می‌برد، اما از نظر میزان بروز، آثار باقی مانده از پیک قبلی است».

او بر بسته ماندن مجامع عمومی، مدارس و دانشگاه ها تأکید کرد و درباره احتمال بروز پیک ششم نیز گفت: «بسیاری از مجامع علمی در دنیا اعلام کردند که ممکن است در اواخر اکتبر یعنی اواخر مهر و اوایل آبان ماه با پیک جدیدی مواجه باشیم. با این حال همه این پیش‌بینی‌ها بر اساس اقدامات بهداشتی و رعایت جامعه، میزان واکسیناسیون و همچنین ایجاد سوش جدیدی که نسبت به اقدامات بهداشتی یا واکسن مقاوم باشد، متغیر است».

واکسن های آسترازنکا و پاستوکووک برای دوز سوم کادر درمان تزریق می شود

محمد مهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت ایران، روز جمعه اظهار داشت که براساس تصمیم گری کمیته فنی واکسیناسیون از بین واکسن های موجود در کشور، کادربهداشت و درمان می توانند از واکسن های آسترازنکا و یا پاستوکووک برای دوز سوم (بوستر) استفاده کنند.

وی در خصوص نوع واکسن در نظر گرفته شده برای مادران باردار و دوز یادآور کادر درمان، تأکید کرد که «کمیته فنی واکسیناسیون متشکل از برجسته ترین اساتید، در مورد این که چه نوع واکسنی برای کدام گروه سنی مناسب است، تصمیم گیری می کند که این تصمیم مبتنی بر شواهد علمی و موجودی واکسن در کشور گرفته می شود وعوامل دیگری در این مورد نقش ندارد».

او با اشاره به واکسیناسیون زنان باردار با واکسن سینوفارم گفت: «از مدت ها پیش با حضور اعضای کمیته بارداری و زایمان وزارت بهداشت جلسات متعددی تشکیل شده و استفاده از واکسن سینوفارم برای خانم های باردار مورد تایید قرار گرفت و سازمان غذا و دارو هم تاییدیه داده است».

تا کنون ۱۸ میلیون نفر در ایران هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کرده اند

بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، تا کنون ۴۳ میلیون و ۹۵۳ هزار و ۱۰۶ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۱۸ میلیون و ۲۳۰ هزار و ۶۴ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده‌اند.

بر این اساس مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۶۲ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۱۷۰ دُوز رسیده است. با اذعان به آمار اعلامی روز گذشته از سوی وزارت بهداشت و با احتساب آمار امروز، از ظهر روز گذشته تا ظهر امروز بالغ بر ۷۵۸هزار و ۷۶۸ دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

از بیش از ۶١ میلیون دوز واکسن تزریق شده، حدود ۵٠ میلیون دوز آن واکسن چینی سینوفارم بوده است و حدود سه میلیون و ٣۵۰ هزار دوز نیز واکسن برکت بوده است.

بررسی آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد که طی ۱۰ روز اخیر (۷ تا ۱۶ شهریور ۱۴۰۰) به طور متوسط هر ساعت ۵۱۸ نفر در ایران مبتلا و ۱۰ نفر قربانی کرونا شده‌اند.

دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی همچنان به صورت مجازی برگزار می شوند

علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم ایران، اظهار داشت که این وزارتخانه بنا را بر این گذاشته که در ترم جاری دانشگاهها و موسسات آموزش عالی بصورت مجازی برگزار می شوند. وی افزود به همین دلیل فهرست دانشجویان و اساتید برای دریافت اینترنت رایگان به وزارت ارتباطات ارسال شده است.

وی با تاکید بر اینکه نمی‌توان زمانی قطعی برای آموزش حضوری اعلام کرد، تصریح کرد: «اگر چه واکسیناسیون دانشجویان به صورت گسترده آغاز شده است اما در مناطق و دانشگاه‌های مختلف، سرعت واکسیناسیون متفاوت است و اکنون آمار دقیقی نداریم که آمار واکسینه شده ها را اعلام کنیم؛ چون این کار زیر نظر وزارت بهداشت انجام می‌شود و ما فقط اسامی و کد ملی دانشجویان را ارسال کرده‌ایم».

وی افزود: «دانشجویان تا پایان ترم می توانند از اینترنت رایگان برای آموزش مجازی استفاده کنند. ما طی سه ترم گذشته نیز اینترنت رایگان برای دانشگاهیان داشتیم».

آمار رسمی کرونا در ایران

بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز ۱۶ مهرماه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۹۸۹۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ١۴۲۴ نفر از آنها بستری شدند.

همچنین مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۵ میلیون و ۶۸۳ هزار و ۹۸۰ نفر رسیده است و در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۸۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۲۲ هزار و ۱۹۷ نفر رسید.

همچنین ۵۴۵۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون ۳۳ میلیون و ۳۹ هزار و ۲۵۴ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است. در حال حاضر ۷ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۰۸ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۴۸ شهر در وضعیت زرد و ۸۵ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.

این در حالیست که آخرین باری که تعداد بیماران شناسایی شده کمتر از ۱۰ هزار نفر بود، ۱۲ تیرماه و آخرین باری که تعداد بستری های جدید بیماران، کمتر از ١۵۰۰ نفر بود، ۱۹ تیرماه بوده و امروز بعد از ۹۷ روز، تعداد بیماران شناسایی شده به کمتر از ۱۰ هزار نفر و بعد از ۹۰ روز، تعداد بستری های جدید بیماران، به کمتر از یک هزار و ۵۰۰ نفر رسید.

امروز همچنین بعد از ۸۲ روز، موارد فوت روزانه بیماران کرونایی در کرونا به کمتر از ۲۰۰ نفر کاهش یافت. آخرین بار، روز ۲۷ تیرماه، فوت بیماران کرونایی، کمتر از ۲۰۰ نفر بود.

دوز سوم واکسن کووید-۱۹ را هم باید زد؟

در پاسخ به این سوال که آیا تزریق دوز یادآور منجر به افزایش سطح ایمنی خواهد شد یا نه، باید گفت بر اساس مطالعاتی که روی دو واکسن ام‌آران‌ای تاکنون صورت گرفته‌ است، مشخصا تزریق دوز سوم سطح ایمنی را در افراد افزایش خواهد داد اما این که آیا به تزریق این دوز واقعا نیاز است یا نه موضوعی است که تاکنون پاسخ قطعی برای آن ارائه نشده‌ است.

  بررسی اثرات واکسن برکت

روزنامه جام جم نوشت: «هفته گذشته در خبرها عنوان شده‌ بود در صورتی که سازمان غذا و داروی ایالات متحده و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های این کشور اثربخشی تزریق دوز سوم واکسن برای افرادی را که چند ماه از تزریق دومین دوز واکسن‌شان گذشته‌ است تأیید کنند، آنها احتمالا از انتهای شهریور ۱۴۰۰ تزریق دوز سوم واکسن‌های فایزر و مدرنا را به‌ عنوان دوز یادآور آغاز خواهند کرد. بر اساس این خبر تزریق سوم احتمالا با فاصله تقریبا هشت ماه پس‌ از دوز دوم و با اولویت کادر درمان و ساکنان خانه‌های سالمندان و مراکز نگهداری از بیماران آغاز خواهد شد.

این در حالی است که نه‌تنها هنوز بسیاری از کشورهای جهان به‌ دلیل دسترسی‌نداشتن به منابع واکسن نتوانسته‌اند بخش قابل توجهی از جمعیت‌شان را به‌ صورت کامل واکسینه کنند، از سوی دیگر در مجامع علمی هنوز بحث درباره این‌ که دوز سوم واکسن کرونا تا چه حد می‌تواند تأثیرگذار باشد، چه کسانی برای دریافت آن واجد شرایط هستند و بهترین زمان برای تزریق آن چه موقعی است، ادامه دارد. در ادامه پاسخ بسیاری از این پرسش‌ها را با نگاهی به نظر کارشناسان بررسی خواهیم‌ کرد.

چرا دوز سوم؟

با این که هنوز نتایج تحقیقات صورت‌گرفته بر روند ایمنی‌زایی واکسن‌ها در فاصله چند ماه با تزریق دوم ادامه دارد، در هفته گذشته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های ایالات متحده توصیه کرد بر اساس مشاهدات صورت‌گرفته، افرادی که به‌شدت یا به‌صورت متوسط دچار نقص سیستم ایمنی هستند، تزریق دوز سوم می‌تواند به ایجاد ایمنی بهتر در آنها کمک کند، زیرا این افراد معمولا با تزریق دو دوز واکسن به سطح مطلوبی از ایمنی نمی‌رسند.

توصیه به تزریق دوز سوم واکسن کرونا به‌ عنوان یک دوز تقویت‌کننده از آنجا منشأ گرفته‌ است که برخی مطالعات اخیر نشان داده‌ است تأثیرات پیشگیرانه بیشتر واکسن‌های تولیدشده پس‌ از گذشت شش ماه از تزریق دوز دوم به تدریج کمرنگ می‌شود و برخی دیگر از مطالعات نیز این فرضیه را مطرح کرده‌اند که واکسن‌های موجود در برابر سویه‌های جدیدی مانند سویه دلتا به اندازه سویه‌های اولیه این ویروس ایمنی ایجاد نمی‌کنند. البته همچنان از نظر مراجع ذی‌صلاح مانند سازمان جهانی بهداشت دریافت دو دوز از واکسن‌های تأییدشده، بهترین راه پیشگیری از ابتلا به نوع بسیار شدید بیماری کووید-۱۹ و در نتیجه کاهش خطر مرگ بر اثر این بیماری محسوب می‌شود.

تصمیم‌گیری دولت آمریکا برای دوز سوم، نگرانی یا ژست نگرانی؟

هنوز همه متخصصان به‌ طور کامل متقاعد نشده‌اند اکثر افراد سالم جامعه نیازی به تزریق دوز سوم واکسن کووید-۱۹ داشته‌ باشند. از سوی دیگر سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام کرده‌ است در جایی‌ که هنوز جمعیت زیادی در جهان حتی یک نوبت هم واکسن کرونا را دریافت نکرده‌اند، تزریق دوزهای یادآور در کشورهای پیشرفته و ثروتمند کاری غیر اخلاقی به‌ شمار می‌رود. با این اوصاف دولت آمریکا برای توجیه این تصمیم خودخواهانه اعلام کرده‌ است نمی‌تواند به‌ جای محافظت از شهروندان خود به فکر حفاظت از جان سایر مردم دنیا باشد.

 

جالب است بدانید حتی اگر بحث غیر اخلاقی‌ بودن تصمیم دولت‌هایی مانند آمریکا را کنار بگذاریم، باز هم این توجیه قابل قبول نخواهد بود، زیرا بسیاری از کارشناسان معتقدند تزریق واکسن کووید-۱۹ به افرادی که هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند، اثرگذاری به‌مراتب بیشتری در بالابردن سطح ایمنی جامعه نسبت به تزریق دوز یادآور به‌ کسانی خواهد داشت که قبلا به‌ صورت کامل واکسینه شده‌اند.
بنابراین حتی اگر دولت‌ها به‌صورت خودخواهانه‌ای فقط به فکر شهروندان خود نیز باشند، باید اول تلاش کرده و سیاستی را اتخاذ کنند که تعداد افرادی که دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند به بیش از ۸۰ درصد جمعیت برسد. این در حالی است که تاکنون فقط ۵۱ درصد جمعیت ایالات متحده به‌ صورت کامل در برابر کرونا واکسینه شده‌اند.

آیا واقعا به تزریق دوز یادآور واکسن نیاز است؟

آیا واقعا به تزریق دوز یادآور واکسن نیاز است؟

جدا از این سوال مهم باید ببینیم اصولا چه کسانی بیشتر به دوز یادآور نیاز خواهندداشت. برخی کارشناسان معتقدند بر اساس نتایج تحقیقات صورت‌گرفته تاکنون، واکسن‌ها در برابر بیماری‌های شدید، بستری‌شدن در بیمارستان و مرگ، حتی با گذشت زمان و حتی در برابر انواع جدید این بیماری مانند نوع دلتا بسیار محافظ هستند؛ اتفاقی که تا به اینجا شاهد هستیم کاهش احتمال بستری‌شدن و مرگ‌ومیر بر اثر گذشت زمان از تزریق واکسن نیست بلکه تا حدی شاهد پاسخ ایمنی ضعیف‌تر در برابر ابتلا به نوع دلتاست.

به‌ طور ویژه افراد دارای نقص سیستم ایمنی به دلیل این که بر اثر مصرف دارو پاسخ ایمنی ضعیف‌تری با تزریق واکسن در بدنشان ایجاد می‌شود و همچنین افرادی که در مراکز نگهداری سالمندان و افراد کم‌توان و ناتوان اقامت دارند و ممکن است ویروس از طریق کارکنان و افراد ملاقات‌کننده واکسینه‌نشده این مراکز به آنها منتقل شود، بهتر است پس از چند ماه از تزریق دوم، دوز یادآور را دریافت کنند. هرچند واکسینه‌شدن کارکنان چنین مراکزی اهمیت به مراتب بالاتری در حفظ سلامت در این بخش‌ها خواهدداشت، جز این گروه از افراد، در حال حاضر هیچ اطلاعات واضحی وجود ندارد که نشان دهد تزریق دوزهای یادآور به عموم مردم اثربخشی قابل‌ توجهی در کاهش همه‌گیری کووید-۱۹ در این کشورها داشته‌ باشد.

پاسخ ایمنی واکسن‌ها چقدر محافظت ایجاد می‌کند؟

به نظر می‌رسد واکسن‌های موجود، خاطره ایمنی با کیفیت بالایی تولید می‌کنند. حدود دو هفته پیش اولین مقاله در خصوص میزان سلول‌های ایمنی خاطره (سلول‌های خاطره T) در نشریه معتبر ساینس منتشر شد. در این مقاله میزان ایمنی سلولی که اصلی‌ترین و تخصصی‌ترین نوع پاسخ به عفونت‌های ویروسی است، در افرادی که واکسن مدرنا را دریافت کرده‌ بودند پس از گذشت شش ماه از تزریق دوز دوم بررسی شده‌ بود که با کاهش چندانی روبه‌رو نشده‌ بود. بر اساس نتایج این مقاله بین یک تا شش ماه پس از واکسیناسیون تقریبا هیچ تغییری در سلول‌های T خاطره مشاهده نشده‌ است و حتی به نظر می‌رسد احتمالا برای بیش از یک سال نیز به‌خوبی دوام خواهد آورد. اگر به داده‌های انگلستان توجه کنید می‌بینید با وجود تعداد بالای مبتلایان به کرونای دلتا، واکسیناسیون گسترده به‌خوبی در کنترل موارد شدید بیماری و مرگ‌ومیر عمل کرده‌ است.

در پاسخ به این سوال که آیا تزریق دوز یادآور منجر به افزایش سطح ایمنی خواهد شد یا نه، باید گفت بر اساس مطالعاتی که روی دو واکسن ام‌آران‌ای تاکنون صورت گرفته‌ است، مشخصا تزریق دوز سوم سطح ایمنی را در افراد افزایش خواهد داد اما این که آیا به تزریق این دوز واقعا نیاز است یا نه موضوعی است که تاکنون پاسخ قطعی برای آن ارائه نشده‌ است.

چرا رژیم‌ صهیونیستی مدعی کاهش اثر واکسن است؟

در گزارش‌هایی که رژیم‌ صهیونیستی منتشر کرده، نتایج گویای این موضوع است که ایمنی واکسن به طور قابل‌ توجهی در طول زمان کاهش می‌یابد. آیا واقعا این‌ طور است؟

مسئولان رژیم‌ صهیونیستی تاکنون هیچ داده‌ای را در مجلات علمی منتشر نکرده‌اند. اپیدمیولوژیست‌ها با این رویه موافق نیستند و عوامل غیر شفاف و مخدوش‌کننده در مطالعات واکسن را معضل بزرگی می‌دانند. این رژیم گزارش‌هایی را در بهمن و اسفند ۹۹ درباره مشکلات کارایی واکسن‌ها منتشر کرده‌ بود اما پس از آن مقاله‌ای را چاپ کرد که نشان می‌داد واکسن‌ها بسیار عالی کار می‌کنند. در هر صورت به عقیده کارشناسان داده‌های منتشرشده از سوی رژیم‌ صهیونیستی با مشکلات متعددی همراه است.

در این گزارش‌ها سن و دیگر عوامل تأثیرگذار به‌درستی در نظر گرفته نشده‌اند. چنین نتایجی که ممکن است اثرات زیادی در خصوص تصمیم‌گیری‌های جهانی برای روش‌های برخورد و کنترل این ویروس به همراه داشته‌ باشد، نباید در اسلایدهای پاورپوینت به اشتراک گذاشته شود. تمام داده‌های خام این مطالعات باید به اشتراک گذاشته شود تا کارشناسان این داده‌ها را بررسی و تحلیل کرده و صحت آنها مشخص شود.

علاوه بر این موضوع، داده‌های آزمایشگاهی بر مبنای روش‌هایی مانند بررسی میزان آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده عامل بیماری‌زا در خون نیز برای رسیدن به پاسخ این سوال که آیا میزان ایمنی حاصل از واکسن پس از گذشت چند ماه افت خواهد کرد یا نه، نمی‌تواند چندان قابل استناد و تعمیم‌پذیر به اتفاقاتی باشد که در بدن افراد مشاهده می‌شود. زیرا چیزی که پس از چند ماه در بدن فرد ایمنی را حفظ می‌کند، آنتی‌بادی‌ها نیستند بلکه سلول‌های ایمنی خاطره‌ای هستند که در بدن شکل گرفته‌اند و در صورت کوچک‌ترین مواجهه با ویروس بلافاصله و به‌شدت شروع به تولید مقادیر بالایی آنتی‌بادی و سلول‌های ایمنی کشنده اقدام خواهند کرد.

به این موضوع به این شکل نگاه کنید که اگر قرار بود آنتی‌بادی‌هایی بر اثر ابتلا به هر عفونتی از ابتدای تولد تاکنون در خونتان باقی می‌ماند، با چه اوضاع آشفته‌ای از تجمع آنتی‌بادی‌های مختلف در خون روبه‌رو بودید. بنابراین، این که سطح آنتی‌بادی در خون پس از چند ماه کاهش پیدا کند، پدیده چندان عجیبی نیست اما این موضوع الزاما به‌معنی کاهش سطح ایمنی بدن فرد نخواهد بود.

ترکیب چند نوع واکسن، ایمنی قوی‌تری ایجاد می‌کند؟

این روزها خیلی‌ها می‌پرسند مثلا اگر فردی دوز اول واکسن ویروس کشته‌شده را دریافت کرده برای دوز بعدی از انواع دیگر واکسن‌ها مانند واکسن‌های پروتئین‌های نوترکیب یا ام‌آران‌ای می‌تواند استفاده کند؟

برای افرادی که واکسن‌های ناقل ویروسی دریافت کرده‌اند (مانند واکسن آسترازنکا یا جانسون اند جانسون)، نتایج تحقیقات تا این لحظه نشان داده‌ است اگر دوز بعدی از واکسن ام‌آران‌ای استفاده شود، سطح ایمنی نسبت به دو دوز آسترازنکا یا دو دوز واکسن ام‌آران‌ای بهتر خواهد بود. سابقه مخلوط‌کردن واکسن‌ها به حدود ۲۰ سال پیش بازمی‌گردد و به آن تقویت اولیه «هترولوگ» گفته می‌شود. اما این که ابتدا چه واکسنی تزریق و پس از آن از چه واکسنی استفاده شود، نکته مهمی در ایجاد پاسخ ایمنی مناسب است و برای نتیجه‌گیری در مورد آن باید حتما مطالعات تحقیقاتی با جامعه آماری قابل قبول صورت بگیرد. علاوه بر ترکیب واکسن‌ها استفاده از واکسن‌های استنشاقی به‌عنوان تزریق بعدی احتمالا با پاسخ‌ ایمنی تقویت‌شده‌ای همراه باشد.

هر چند وقت یک‌ بار به واکسن تقویت‌کننده نیاز داریم؟

پرسش رایج دیگر این است که آیا فقط یک واکسن یادآور برای ایجاد ایمنی دائمی کافی است یا هر سال مانند واکسن آنفلوآنزا به تزریق مجدد نیاز خواهیم داشت؟

برخی کارشناسان معتقدند ایمنی حاصل از واکسن‌های کووید-۱۹ در صورت بهینه‌شدن دوز و فاصله بین تزریق‌ها مانند آن چه در مورد واکسن هپاتیت رخ داده‌ است، نیاز به یادآورهای سالانه نخواهد داشت. علاوه بر این پیش‌بینی می‌شود این ویروس در ادامه به ویروسی بومی یا اندمیک تبدیل شود؛ ویروسی که به جای بستری‌کردن افراد در بیمارستان و مرگ‌ومیر مانند سرماخوردگی گذرا و سبک خواهد بود.»

همچنین مطالب آموزش ثبت نام واکسن کرونا و همه چیز در خصوص عوارض واکسن کرونا و چه کسانی واکسن کرونا نزنند؟
را مطالعه نمایید.

 

منابع:

isna.ir 

rfi.fr

borna.news

5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *