همه آنچه باید در خصوص واکسن آسترازنکا بدانید

واکسن آسترازنکا عوارض, واکسن آسترازنکا ساخت کدام کشور است, واکسن آسترازنکا کجاییه. واکسن AstraZeneca

 

بعد از همه گیر شدن بیماری کرونا، همه ما منتظر تولید واکسن مناسب برای آن بوده ایم. این روزها چندین انتخاب برای واکسیناسیون داریم. در این مقاله از سایت در خصوص واکسن آسترازنکا صحبت می کنیم.

 

 

واکسن آسترزانکا را بهتر بشناسید

 

واکسن کووید-۱۹ آکسفورد-آسترازنکا (به انگلیسی:Oxford–AstraZeneca COVID-19 vaccine)، با شناسهٔ (AZD1222)، یک واکسن کووید-۱۹ است که توسط دانشگاه آکسفورد و شرکت آسترازنکا توسعه داده شده و از طریق عضلانی تزریق می‌شود. این واکسن، با استفاده از آدنو ویروس ChAdOx1 شامپانزه به عنوان ناقل ویروسی ساخته شده‌است.این واکسن از دسامبر سال ۲۰۲۰، در حال انجام تحقیقات بالینی فاز III بوده‌است.

 

واکسن آکسفورد-آسترازنکا، به‌صورت دو دوز نیم میلی‌لیتری در عضله دالی بازو، در افراد بالای ۱۸ سال، تزریق می‌شود. دوز دوم نیز پس از ۶ تا ۱۲ هفته از دوز نخست، تزریق می‌شود. اثربخشی این واکسن در پیشگیری از ابتلا به موارد حاد کووید ۱۹، پس از ۲۲ روز از تزریق دوز اول، معادل ۷۶ درصد و اثربخشی آن پس از تزریق دوم، به ۸۱ درصد می‌رسد. این واکسن، ایمنی بالایی داشته و اثرات جانبی آن مانند درد محل تزریق، سردرد و تهوع، ناچیز بوده و عموماً طی یک تا چند روز، رفع می‌شوند. با این وجود، اثرات جانبی نادر از جمله آنافیلاکسی به‌ندرت مشاهده شده‌است.

 

در موارد بسیار نادر، ایجاد لخته خون (ترومبوز) نیز به میزان یک مورد در هر ۱۰۰/۰۰۰ تزریق، مشاهده شده‌است. در مارس سال ۲۰۲۱ گزارش شد که در بین ۳۴ میلیون تزریق در سراسر اتحادیه اروپا و بریتانیا ۳۷ مورد لختگی خون خطرناک ناشی از تزریق این واکسن در استفاده‌کننده‌ها روی داده‌است. این واکسن از زمان ساخت، توسط چندین نهاد دارویی در سراسر جهان مانند آژانس دارویی اروپا (EMA) و اداره درمانی استرالیا تأیید شده‌است.این واکسن همچنین برای فهرست استفاده اضطراری توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) تأیید شده‌است.

 

هفت ماه پس از آغاز تولید این واکسن، در هشتم مرداد، آکسفورد-آسترازنکا اعلام کرد که بیش از یک میلیارد دوز واکسن تولید این شرکت به بیش از ۱۷۰ کشور ارسال شده است.

واکسن آسترازنکا یکی ازواکسن های کووید-۱۹ است که از یک آدنوویروس ایجادکننده سرماخوردگی استفاده می کنند که به گونه ای اصلاح شده اند که نمی توانند تکثیر شود.

این آدنوویروس دستورالعمل های ژنتیکی را به سلول های انسانی منتقل می کند و به آنها می گوید پروتئین ویروس کرونا ایجاد کنند. این کار سیستم ایمنی بدن را برای مقابله با ویروس زنده کرونا آماده می کند.

 

تعداددوز: ۲ دوز به فاصله ۴ تا ۱۲ هفته
گروه سنی : ۱۸ سال به بالا

 

همه آنچه باید در خصوص واکسن آسترازنکا بدانید

 

نتایج تحقیقات واکسن آسترازنکا در آمریکا: اثر بخشی در افراد بالای ۶۵ سال بیش از ۸۳ درصد است

طبق نتایج آزمایش‌های بالینی واکسن آسترازنکا در آمریکا که روز چهارشنبه منتشر شد، واکسن تولیدی دانشگاه آکسفورد و شرکت دارویی آسترازنکا ۷۴ درصد تاثیرگذاری را نشان داده است. این رقم در افراد ۶۵ سال به بالا به ۸۳.۵ درصد افزایش می‌یابد.

آزمایش بالینی روی ۲۶ هزار داوطلب در ایالات متحده، شیلی و پرو انجام شد که دو دُز واکسن را با فاصله حدود یک ماه دریافت کردند. نتایج این آزمایش در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد.

در بین بیش از ۱۷ هزار و ۶۰۰ نفری که واکسن دریافت کرده‌اند هیچ موردی از علائم شدید یا بحرانی کووید-۱۹ مشاهده نشده است در حالیکه در بین ۸ هزار و ۵۰۰ نفری که دارونما دریافت کرده بودند، هشت مورد کووید شدید مشاهده شد. همچنین دو نفر در گروه دارونما جان خود را به خاطر این بیماری از دست دادند اما هیچ فردی در بین کسانیکه واکسن تزریق کرده بودند فوت نشدند.

 

دکتر آنا دربین محقق واکسن در دانشگاه جان هاپکینز و یکی از محققان این مطالعه درباره نتیجه کلی گفت: «من خوشحال شدم. این واکسن مقابل بیماری شدید و بستری شدن بسیار محافظ بود.»

از سوی دیگر در این آزمایش بالینی هیچ موردی از عارضه نادر لخته شدن خون پس از تزریق واکسن آسترازنکا گزارش نشده است.

شرکت سوئدی آسترازنکا در اواخر ژوئیه گفته بود قصد دارد به جای درخواست مجوز استفاده اضطراری برای گرفتن تاییدیه کامل به سازمان غذا و داروی ایالات متحده مراجعه کند.

پاسکال سوریوت، مدیر اجرایی آسترازنکا در آن زمان در یک نشست خبری اظهار امیدواری کرد که این واکسن همچنان می‌تواند در ایالات متحده موثر باشد هرچند روند تایید بیش از حد انتظار طول می‌کشد.

این شرکت در حال بررسی دُزهای تقویت کننده برای افرادی است که قبلا دو دُز واکسن خود را با واکسن‌های مبتنی بر فناوری ام‌آران‌ای مانند فایزر و مدرنا دریافت کرده‌اند.

واکسن آسترازنکا مجوز استفاده در بیش از ۱۷۰ کشور جهان را در اختیار دارد. یک سخنگوی این شرکت گفت که پیش بینی می‌شود تا اواخر امسال درخواست تاییدیه برای سازمان غذا و داروی آمریکا ارسال شود.

 

 

عوارض احتمالی بعد از تزریق واکسن آسترازنکا

آسترازنکا یکی از واکسن‌های تایید شده سازمان بهداشت جهانی، برای مقابله با ویروس کرونا است. این واکسن توسط دانشمندان و محققان کشور کره جنوبی ارائه شده است. اما ساخت آن در کره، ژاپن و روسیه هنوز ادامه دارد.

از آنجاییکه این واکسن نیز مانند برخی دیگر از واکسن‌های مقابله با کرونا، نظیر سینوفارم و فایزر، مورد تایید سازمان بهداشت جهانی واقع شده است، بسیاری از کشورها نیز اقدام به خریداری آن برای واکسینه کردن مردم کرده‌اند. این واکسن در برخی از مراکز بهداشت و درمانی کشور ما نیز تزریق می‌شود.

 

از این رو ما در درمانکده قصد داریم تا نکاتی را در مورد عوارض احتمالی بعد از تزریق واکسن آسترازنکا، با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم. آگاهی از این نکات می‌تواند دید درستی را به شما بدهد تا در صورت مواجهه با علائم احتمالی آن، بهترین راهکار ممکن را انتخاب کنید.

در ساخت واکسن آسترازنکا از چه تکنولوژی استفاده شده است؟

تکنولوژی ساخت واکسن آسترازنکا؛ برخلاف واکسن سینوفارم، به روش سنتی نیست. یعنی این واکسن حاوی هیچ ویروس زنده‌ای نیست. بنابراین نمی‌تواند افراد را بیمار کند.

  بررسی اثرات واکسن برکت

در حقیقت در ساخت واکسن آسترازنکا، بخشی از پروتئین ویروس استفاده شده است. بنابراین می‌تواند ایمنی قابل قبولی را در افرادی که این واکسن را دریافت کرده‌اند، ایجاد کند.

 

عوارض احتمالی پس از تزریق واکسن آسترازنکا

 

عوارض احتمالی پس از تزریق واکسن آسترازنکا شامل چه مواردی است؟

اولین نکته‌ای که در دریافت واکسن آسترازنکا باید به آن توجه کنید این است که بلافاصله بعد از دریافت واکسن مرکز بهداشت را ترک نکنید. برای اطمینان از عدم واکنش شدید و سریع بدن خود به واکسن دریافتی، بهتر است ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در محل دریافت واکسن منتظر بمانید.

توجه داشته باشید که احتمال بروز برخی از عوارض بعد از دریافت واکسن وجود دارد. بنابراین هر چند در تکنولوژی ساخت واکسن‌ها به این نکته توجه شده است که بتواند بدون ایجاد خطر ابتلا به بیماری در بدن مصونت ایجاد کند، اما بروز برخی از عوارض جانبی پس از دریافت واکسن کاملاً طبیعی است.

 

این علائم ممکن است در افراد مختلف به شکل‌های گوناگونی ظاهر شود. شدت این عوارض نیز معمولا یکسان نیست. اما در هر حال طی چند روز پس از دریافت واکسن کاملا از بین می‌رود.

 

برخی از رایج‌ترین علائمی که ممکن است بعد از دریافت واکسن کرونا تجربه کنید، شامل موارد زیر است:

احساس درد، کبودی یا خارش در محل دریافت واکسن
تب خفیف
سردرد
خستگی
دردهای عضلانی
دردهای مفصلی
اسهال
احساس لرزش بدن
متورم شدن غدد لنفاوی زیر بغل
کاهش اشتها
تعریق
سرگیجه

 

در صورتیکه هر یک از این علائم را تجربه می‌کنید، بهتر است استراحت کنید و مایعات کافی مصرف کنید. اما توجه داشته باشید که علائم واکسن معمولا طی چند روز از بین می‌رود. بنابراین اگر مدت زمان بروز علائم طولانی شد، بهتر است برای اطمینان بیش‌تر، شرح حال خود را با پزشکتان در میان بگذارید.

همچنین توجه داشته باشید که داشتن علائمی مانند گلو درد، آبریزش بینی و یا سرفه جزو عوارض جانبی هیچ یک از واکسن‌های کرونا اعم از فایزر، مدرنا، سینوفارم، آسترازنکا و برکت نیستند.

 

آیا این حقیقت دارد که تزریق واکسن آسترازنکا سبب لخته شدن خون می‌شود؟

عوارض سوء ناشی از داروهای مقابله با بیماری‌ها، هرگز قابل چشم‌پوشی نیستند. واکسن آسترازنکا هم از این امر مستثنی نیست. طبق تحقیقات انجام شده درصد بسیار کمی از افراد پس از تزریق این واکسن دچار لختگی خون شده‌اند.

میزان لختگی خون در خانم‌های زیر پنجاه سالی که از داروهای ضد بارداری استفاده می‌کردند، به مراتب بیش‌تر بوده است. به همین دلیل است که بسیاری از کشورها تزریق واکسن آسترازنکا به خانم‌های زیر ۵۰ سال را ممنوع کردند.

نتایج به دست آمده از تحقیقات نشان می‌دهد که ایمنی ایجاد شده توسط واکسن آسترازنکا در افراد مسن به مراتب بیش‌تر است. بنابراین در برخی از کشورها این واکسن تنها برای افراد بالای ۶۰ سال تزریق می‌شود.

 

 

واکسن آسترازنکا

طبق تحقیقات انجام شده درصد بسیار کمی از افراد پس از تزریق این واکسن دچار لختگی خون شده‌اند.

 

میزان اثربخشی واکسن استرازنکا

 

میزان اثربخشی واکسن استرازنکا تا چه حدی است؟

تا قبل از پیدایش سویه دلتای ویروس کرونا طبق مطالعات انجام شده، واکسن آسترازنکا تقریبا ۹۲ درصد ایمنی در برابر ویروس کرونا ایجاد می‌کرد.

اما اکنون و با پیدایش گونه‌های مختلف این ویروس، اثربخشی واکسن آسترازنکا نیز کاهش یافته است. در حال حاضر و با توجه به پیدایش گونه دلتای بیماری کرونا، ایمنی ایجاد شده توسط واکسن آسترازنکا چیزی حدود ۶۰ تا ۶۷ درصد است.

با این همه به جرات می‌توان گفت که واکسن آسترازنکا به شکل موثری از ابتلای شدید و مرگ بر اثر ابتلا به کرونا به طرز قابل توجهی می‌کاهد.

 

 

چرا واکسن آسترازنکا به یکی از واکسن‌های محبوب جهان تبدیل شده است؟

تکنولوژی ساختی متفاوت از روش سنتی تولید واکسن و قیمت مناسب واکسن آسترازنکا، سبب محبوبیت آن در بسیاری از کشورهای جهان شده است.

البته در کنار قیمت تمام شده پایین این واکسن، میزان مصونیت ایجاد شده توسط آن نیز که مورد پذیرش سازمان‌های مرتبط با سازمان بهداشت جهانی واقع شده است، سبب محبوبیت بیش‌تر واکسن آسترازنکا در کشورهای مختلف شده است.

 

 

تزریق واکسن آسترازنکا برای چه رده سنی مناسب است؟

در ابتدای واکسیناسیون علیه کرونا، پزشکان برخی کشورها توصیه اکید کردند که واکسن آسترازنکا برای افراد بالای ۴۵ سال مناسب است. اما اکنون که گونه‌های جهش یافته ویروس کرونا بسیاری از جوانان را نیز درگیر خود کرده است و احتمال مرگ جوانان با کرونا بسیار بیش‎تر شده است، این واکسن بدون در نظر گرفتن محدوده سنی تزریق می‌شود.

به همین دلیل است که در حال حاضر افراد بالای ۱۸ سال می‌توانند واکسن آسترازنکا را دریافت کنند.

 

 

چه کسانی نباید واکسن آسترازنکا بزنند؟

طبق تحقیقات انجام شده تزریق برای افرادی که سابقه واکنش حساسیتی یا آنافیلاکسی دارند و همچنین افرادی که تب بالای ۳۸ درجه دارند، توصیه نمی‌شود.

همچنین لازم به ذکر است که آن دسته از افرادی که پس از دریافت دوز اول این واکسن، عوارض شدیدی را بروز داده‌اند. بهتر است دوز دوم از واکسن آسترازنکا را دریافت نکنند.

 

 

نتیجه‌گیری

در این مطلب از درمانکده نکاتی را در مورد عوارض احتمالی که پس از تزریق واکسن آسترازنکا ممکن است با آن‌ها مواجه شوید را با شما عزیزان به اشتراک گذاشتیم. همچنین کلیاتی را در مورد این نوع از واکسن کرونا که در کشور ما هم تزریق می‌شود، در اختیار شما قرار دادیم.

آگاهی از این نکات می‌تواند به شما کمک کند تا در صورت مواجهه با این عوارض، برخورد صحیحی داشته باشید و در اسرع وقت پزشک خود را در جریان عوارضی که پس از تزریق واکسن تجربه می‌کنید، قرار دهید.

 

منابع:

vaccine.gums.ac.ir

euronews.com

darmankade.com

 

 

مطالب مرتبط :

واکسن برکت

واکسن فایزر بیون تک

مقایسه واکسن های کرونا

مراقبت های مربوط به واکسن کرونا

همه چیز در خصوص عوارض واکسن کرونا

 

آیا واقعا تزریق دوز سوم واکسن کرونا ضررویه

 

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *